ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


550χ300

Παρουσία ση του τόμου στην Αθήνα.

Μια «μυσταγωγική» πανδαισία απολαύσαμε, οι Κερκυραίοι της Αττικής, και όχι μόνο, στην καρδιά της Αθήνας και στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας στη «Στοά Βιβλίου», που πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του αφιερωματικού Τόμου-Λεύκωμα με θέμα «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», τον οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολης Κερκύρας,  Παξών και Διαποντίων Νήσων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαετούς Αρχιερατικής και Ποιμαντικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της κ. κ. Νεκταρίου.

Παρόντες ήσαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, η Βουλευτής Κερκύρας κ. Άντζελα Γκερέκου, ο  πρώην υπουργός κ. Γεώργιος Ρωμαίος, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και άλλων φορέων. Χαιρετισμό  απέστειλαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δένδιας και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, πραγματοποίησε την έναρξη της εκδηλώσεως, ο οποίος κατ’ αρχάς εξέφρασε τις ευχαριστίες προς τους υψηλούς επισήμους, καθώς και προς όλο το πυκνό ακροατήριο και εν συνεχεία αναφέρθηκε στον σκοπό της εν λόγω έκδοσης του Τόμου, λέγων   μεταξύ άλλων ότι κύρια φροντίδα του, ως Επίσκοπος είναι η διακονία του λαού του Θεού της Ιεράς Μητροπόλεως, που η Ιεραρχία της Εκκλησίας τον εξέλεξε. Η έκδοση ενός ακόμη τόμου, οφείλεται στην     κατάδειξη της πνευματικής κληρονομιάς και της ιστορία των ιερών μονών της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νησιών, όπου η ύπαρξη τους, προσφέρει, τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους ευσεβείς προσκυνητές της Κέρκυρας, μεγάλη πνευματική αγαλλίαση, κουράγιο πίστη και ελπίδα, για τη ζωή. Τις ιερές Μονές της φροντίζουν ευλαβέστατοι και αφοσιωμένοι μοναχοί και μοναχές, οι οποίοι προσεύχονται και αγωνίζονται, όχι μόνο για την προσωπική τους σωτηρία, αλλά και όλου του κόσμου, σε μια εποχή, που έχει ισοπεδώσει τη ζωή και τον άνθρωπο. Βρίσκονται εκεί γιατί επιθυμούν να βιώνουν την κατά Χριστόν ζωή και κοινωνία. Μέσα από αυτήν την επιλογή τους διασώζουν την ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Κύριο μέλημά τους είναι να προσεγγίσουν τον κάθε προσκυνητή, να του μιλήσουν για το Θεό, να του πουν την αλήθεια του ορθόδοξου βιώματος και να του δώσουν το μήνυμα της σωτηρίας. Οι μοναχοί μας συμβάλλουν και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του κάλλους, που προίκισε ο Θεός τα νησιά μας, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια. Στις δύσκολες εποχές τις οποίες διέρχεται η πατρίδα μας, η πίστη στο Θεό, το ήθος της ασκητικότητας και όχι της καταναλωτικής αυτάρκειας και φιληδονίας, όπως επίσης και ο πολιτισμός μας, που είναι δεμένος με την Ορθοδοξία, αποτελούν πυλώνες τις πίστεως, που δεν πρέπει να αδιαφορούμε.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, απένειμε εύσχημες  ευχαριστίες εις όλους τους συντελεστές και συνεργάτες της έκδοσης του Τόμου, καθώς επίσης και εις όσους έχουν προλογίσει το έργο. Εξόχως δε, ευχαρίστησε την Αυτού θειοτάτην Παναγιότητα του Οικουμενικού Θρόνου κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και τον παρόντα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί, εκ νέου την Κέρκυρα, προκειμένου να γνωρίσει και άλλα μοναστήρια, κυρίως των Παξών, διότι στην τελευταία επίσκεψή του, δεν πρόλαβε να μεταβεί στους Παξούς και να ευλογήσει τους ευσεβέστατους κατοίκους του νησιού, που θέλουν να λάβουν την ευλογία του. Ευχαριστίες, επίσης, εξέφρασε και προς τον Πατριάρχη Μόσχας. Ευχαρίστησε ακόμη την Αρχαιολόγο κ. Λίτσα Ι. Χατζηφώτη, διότι επιμελήθηκε την διόρθωση όλων των κειμένων του τόμου. Και βέβαια δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον εμπνευσμένο και χαρισματικό υπεύθυνο Φωτογραφίας κ. Δημήτρη Ταλιάνη, που μαζί με τους συνεργάτες του ανέλαβαν τη διακόσμηση του τόμου με τις άφθαστου κάλλους και ωραιότητας φωτογραφίες τους.

Α 600

Τέλος, τιμής ένεκεν, προσέφερε σε ένα αντίτυπο του τόμου, σε δερματόδετη έκδοση εις τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, ευχαριστώντας τον για το αμέριστο ενδιαφέρον του για το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και για την ευγενική του παρουσία στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά ο συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης ο καταξιωμένος δημοσιογράφος κ. Κώστας Σερέζης, κάλεσε στο βήμα τη βουλευτή Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, η οποία ομίλησε με θερμά λόγια για το πολύ σημαντικό πνευματικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Επίσης τόνισε την εξαιρετική σημασία της εκδόσεως αυτού του τόμου, μη παραλείπουσα να εκθειάσει το γεγονός ότι ο τόμος εκδόθηκε και στη ρωσική γλώσσα και ότι η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει, τον θρησκευτικό τουρισμό και στην ευρύτερη σύσφιξη των σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών.

Ο τόμος «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» περιλαμβάνει κείμενα για τον ορθόδοξο μοναχισμό της Ιεράς Μητροπόλεως, κείμενα για τα μοναστήρια της Κέρκυρας και των Παξών, τα οποία έχουν σήμερα αδελφότητες, καθώς και φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, ο οποίος είχε την επιμέλεια έκδοσης του Τόμου.

Δ

Στο πάνελ για την παρουσίαση του Λευκώματος είχαν προσκληθεί ο γνωστός και λίαν αγαπητός κερκυραίος και δάσκαλός μας, ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αισιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης, που τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Κέρκυρα και ο  Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Αισιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Σερέζη, ο οποίος μετά τους ομιλητές του πάνελ, κάλεσε στο βήμα τον Ποιητή  κ. Διονύση Καρατζά και κατόπιν τον υπεύθυνο φωτογραφίας κ. Δημήτριο Ταλιάνη, ο οποίος περιέγραψε τις εντυπώσεις του, από την επικοινωνία του με τους μοναχούς και τις μοναχές των μονών και δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος από τη λιτή ζωή τους και την εργατικότητά τους, προκειμένου να συντηρήσουν τις μονές τους, να καλλιεργήσουν τη γη, ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν, παράλληλα με την προσευχή και την άσκηση των μοναχικών τους καθηκόντων και την πολλή αγάπη που προσφέρουν σε κάθε προσκυνητή.

Ζ

 Ο συντονιστής κ. Σερέζης, παρεκάλεσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, να επευλογήσει την περαίωση της εκδήλωσης, ο οποίος ανταποκρινόμενος ονόμασε την βραδιά, μυσταγωγική και  μετέφερε στο ακροατήριο την εμπειρία του από τις δύο επισκέψεις του στην Κέρκυρα και τα μοναστήρια της. Απέδωσε εύφημες ευχαριστίες εις τον Μητροπολίτη Κερκύρας, για το ουσιαστικό έργο που επιτελεί, ως Επίσκοπος, αλλά και στο χώρο ανάδειξης των εκκλησιαστικών μνημείων της Κέρκυρας. Με έμφαση τόνισε, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο,  ότι «τα μοναστήρια στην Ελλάδα και οι θησαυροί τους λεηλατήθηκαν  από όσους τώρα φωνάζουν, ότι τους χρωστάμε. Δεν τους χρωστάμε τίποτε. Εκείνοι μας χρωστάνε και καλό θα ήταν να μας επιστρέψουν τους κλεμμένους θησαυρούς του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας μας, για να ξαναβρούν τη θέση τους στον τόπο και στη θέση τους και να μείνουν άδειες οι προθήκες που τα φιλοξενούν τώρα.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση σε όλους, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Νεκτάριος, για πολλή ώρα υπέγραφε αφιερώσεις στους αγοραστές του τόμου «ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

Κείμενο: Πρωτ. Γεώργιος Σούλος

Β

Γ

Η

Θ

Φωτογραφίες: www.amen.gr

Advertisements