ΚΑΤΑΓΩΓΗ


ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ονόμασα τούτον τον ιστότοπο «ΣΟΥΛΕΪΚΑ», ως αφιέρωμα στον τόπο που γεννήθηκα, που είδα για πρώτη φορά το φως του ήλιου και της ημέρας, που  μπουσούλισα και ύστερα περπάτησα, που μεγάλωσα και ενηλικιώθηκα, τον οποίον όχι μόνο δεν τον ξεχνώ, αλλά τον αισθάνομαι, ως ιερό. Δεν είναι από υποκειμενικούς ή συναισθηματικούς λόγους ιερός,  αλλά είναι και για καθαρά αντικειμενικούς ιερός. Ιερός, γιατί η ονομασία του συγκεκριμένου (μικρού) γεωγραφικού στίγματος του πλανήτη, έχει μια ιστορική αιτία και προέλευση, αφού στην περίοδο του 1800 μ. Χ, κατοικήθηκε από ολόκληρη ή μέρος της μεγάλης πατριαρχικής οικογένειας  Φωτομάρα, της οποίας ένα μέλος της ήταν, αρχηγός των Σουλιωτών, της περιοχής του Σουλίου, που βρίσκεται νοτίως της Ηπείρου στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Οι Σουλιώτες, που από το 1550 έως το 1803 είχαν ιδρύσει, στο Σούλι, τη «Σουλιώτικη Συμπολιτεία», που αποτελείτο από έντεκα χωριά, διακρίθηκαν, ως γνωστόν, για τους αγώνες τους κατά των Οθωμανών κατακτητών στην Ελλάδα.

Ετυμολογικά, σύμφωνα με τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, το όνομα Σούλι προέρχεται από την αλβανική γλώσσα, που σημαίνει, κορυφή βουνού. Ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος (1792 – 1869) στην ωδή του «Εις Σούλι» συνδέει το Σούλι με τη χώρα των Σελλών. Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Πανταζής απέδειξε, ότι η περιοχή της Ηπείρου στη βορειοδυτική Ελλάδα εποικήθηκε από μία εκ των πρώτων αρχαίων ελληνικών φυλών, τους Σελλούς, περίπου το 800 π.χ.. Η περιοχή ονομάστηκε Θεσπρωτία από τους Σελλούς. Περίπου το 1600 μ.Χ., οι Σουλιώτες μετανάστευσαν από τις πεδιάδες της Θεσπρωτίας, επάνω στα βουνά της Μούργκας, όπου μια συνομοσπονδία των γενών συγκρότησε ενιαίο μέτωπο έναντι των Οθωμανών.

Στην πληροφορία τους, ότι ο Αλή Πασάς ετοιμάζεται να τους επιτεθεί και να πατήσει το Σούλι, ο Φώτος Τζαβέλλας, και τα παλικάρια του, ήταν πανέτοιμοι και υπερασπίσθηκαν, ηρωϊκά  την ελευθερία τους, παρά το γεγονός, ότι ο Αλή Πασάς είχε πολιορκήσει το Σούλι, οι γενναίοι Σουλιώτες δεν καταδέχτηκαν, να πέσουν στα χέρια των Τούρκων ζωντανοί, όπου το δράμα, όχι σαν αρχαία τραγωδία, αλλά στην πραγματικότητα κορυφώνεται με τις Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο, προκειμένου να μη συληθούν,   χόρεψαν και τραγούδησαν, για τελευταία φορά, πέφτοντας στον γκρεμό κρατώντας τα μωρά τους στην αγκαλιά, ενώ οι άνδρες να αποφασίζουν να πεθάνουν ανατινάζοντας το μοναστήρι στο βουνό Κούγκι.  Μερικοί από τους ηγέτες ήταν ο Φώτος Τζαβέλλας, ο Δήμος Δράκος, ο Τάσος Ζέρβας, ο Κουτσονίκας, ο Γώγος Δαγλής, ο Γιαννάκης Σέχος, ο Πάνος Φωτομάρας, ο Βέικος, ο Τζαβάρας, ο Ζυγούρης Διαμάδης και ο Γιώργος Μπούζγος.

Τελικά, από  τους επιζήσαντες Σουλιώτες, ένα τμήμα ή η πρώτη λεγόμενη φάλαγγα, με επικεφαλής τον Φώτο Τζαβέλα έφθασε στην Πάργα και από εκεί στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα αρκετοί Σουλιώτες εντάχθηκαν στην υπηρεσία των Ρώσων, όπου αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της λεγεώνας των ελαφρών τυφεκιοφόρων. Η λεγεώνα,  δεν περιέλαβε μόνο Σουλιώτες, αλλά και Χειμαριώτες, Μανιάτες, Κλέφτες και Αρματωλούς.

Οι Σουλιώτες συμμετείχαν στις εκστρατείες στη Νάπολη το 1805, την Τένεδο το 1806, τη Δαλματία το 1806 και κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της Λευκάδας το 1807. Η μεγάλη όμως συμβολή τους, ήταν η συμμετοχή των Σουλιωτών στην Ελληνική Επανάσταση, του 1821.

Οι ηγέτες των Σουλιωτών, Μάρκος Μπότσαρης και Κίτσος Τζαβέλλας, έγιναν στρατηγοί της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ πολλοί Σουλιώτες έπεσαν υπέρ της πατρίδας, υπερασπιζόμενοι το Μεσολόγγι. Ο Λόρδος Βύρωνας, ο πιο γνωστούς Ευρωπαίος φιλέλληνας, ως διοικητής του ελληνικού στρατού στη δυτική Ελλάδα, προσπάθησε να οργανώσει τους Σουλιώτες σε τακτικό στρατό.

Οι ιστορικοί, αξιολογώντας τους Σουλιώτες, σύμφωνα με τη ψυχοσύνθεσή τους, τους παρομοιάζουν με τους Σπαρτιάτες, της Αρχαίας Ελλάδας, που από μικρή ηλικία γυμναζόταν σκληρά, μάθαιναν να χρησιμοποιούν κάθε είδους όπλου. Ήταν χωρισμένοι σε 47 μεγάλες οικογένειες (φάρες), με σπουδαιότερες αυτές των Ζέρβα, Τζαβέλα, Δράκου, Δαγκλή, Κουτσονίκα, Μπότσαρη, Φωτομάρα, Καραμπίνη και Νίκα.

Δεν υπέκυψαν ποτέ στην Οθωμανική κατοχή γι’ αυτό τους κατακτητές τους  πολέμησαν ηρωϊκά, σαν  σκληροτράχηλοι πολεμιστές που ήταν, μέχρι τη συμμετοχή τους στην Επανάσταση του 1821.

Οι Σουλιώτες ήταν αυστηροί στις ηθικές αρχές και τιμωρούσαν με θάνατο όσους παρέβαιναν τις συμφωνίες. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους, ένα μέρος ων εσόδων τους το κατέβαλαν στο Σουλτάνο, ενώ δημιούργησαν  στην Υψηλή Πύλη προβλήματα και ήταν μεγάλος πονοκέφαλος, στους αγάδες και στους μπέηδες.

Όταν, λοιπόν ο Φώτος Τζαβέλλας, αναγκαστικά μετανάστευσε με το ασκέρι του στη Κέρκυρα,  οι Σουλιώτες αναζήτησαν κατάλυμα, για να εγκατασταθούν. Μία από τις Φάρες, εγκαταστάθηκε στην ευρύτερη περιοχή των σημερινών κοινοτήτων Κυνοπιαστών, Αγίου Προκοπίου και Βιρού στο 6ο χιλιόμετρο από την πόλη της Κέρκυρας, προς το Αχίλλειο, που εξ αιτίας της παρουσίας και εγκατάστασης, των τότε προσφύγων, Σουλιωτών, μετονομάσθηκε σε «Σουλέικα», όχι γιατί απλά εγκαταστάθηκαν, οι Σουλιώτες ή οι Ηπειρώτες ή επί το αισχρότερο οι «αρβανίτες», αλλά διότι ο πατριάρχης της φάρας, όταν πολιτογραφήθηκαν στην κοινότητα έδωσε, σε αντίθεση με άλλους αρχηγούς οικογενειών, ως επώνυμο, όλων των μελών τους ασκεριού του, το επώνυμο ΣΟΥΛΟΣ. Εδώ φαίνεται ότι συναντήθηκε η ευταξία, η νομιμότητα και ο πολιτισμός με  την Ιστορία και την ευφυΐα.   Διότι, αυτοί οι μπαρουτοκαπνισμένοι και ταλαιπωρημένοι ήρωες, για όλη τη μέχρι τότε ζωή τους, με τους πολέμους, τις κακουχίες και τον ξεριζωμό τους, τη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή, στη νέα φιλόξενη γη, που τους υποδέχεται και τους καταχωρεί στα Μητρώα της, δεν σκέπτονται εγωπαθητικά, ούτε ηττοπαθητικά, αλλά με γενναιότητα, ανδρεία και παρρησία, δηλώνουν επίθετο «ΣΟΥΛΟΣ», εκ του οποίου προέκυψαν τα Σουλέικα, όχι μόνο για να θυμούνται οι ίδιοι και εμείς οι απόγονοί τους την ιστορική μαρτυρική καταγωγή, αλλά και για να θυμίζουν τη ιστορία του ελληνικού γένους στο διηνεκές. Επομένως αυτή η φάρα των ελλήνων ηρώων,  κληροδότησε, σε μας τους νεότερους, όχι  «ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία», αλλά ένα όνομα ΓΕΜΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΑ. Και όχι μόνο, γιατί;

Τα ΣΟΥΛΕΪΚΑ καταγράφονται και στο ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Σουλέικα(Souleika):

Αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών με απόλυτο μέγεθος (όπως ορίζεται για το Ηλιακό Σύστημα) 8,50. Ανακαλύφθηκε το 1905 από τον Γερμανό αστρονόμο Πάουλ Γκετζ, που παρατηρούσε από τη Χαϊδελβέργη,  και έδωσε την ονομασία Souleikaεξ αιτίας κάποιου αγαπημένου  του πρόσωπου.

Ο όρος Αστεροειδής, προσδιορίζει μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω απ’ τον Ήλιο. Η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: α) στην Κύρια Ζώνη Αστεροειδών και β) στη Ζώνη Kuiper Belt. Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και υπολογίζεται, ότι υπάρχουν εκατομμύρια.

Η Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών είναι μια περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του  Άρη  και του Δία,  στην οποία εντοπίζονται οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος. Η ζώνη αυτή εκτείνεται από 2,1 έως 3,3 Α.Μ., από τον Ήλιο και περιλαμβάνει εκαντοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς διαφόρων τύπων, των οποίων το μέγεθος ποικίλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό, από μερικές εκατοντάδες μέτρα, όπως ο Δάκτυλος, μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα, όπως η Παλλάς και η Εστία. Οι αστεροειδείς αυτοί, δεν παρουσιάζουν ομοιόμορφη κατανομή, αλλά σχηματίζουν ομάδες και συγκεντρώσεις αστεροειδών με ίδια στοιχεία τροχιάς  καθώς και διεσπαρμένες ζώνες με ελάχιστα σώματα, γνωστές ως κενά Kirkwood.

Το μεγαλύτερο σώμα της ζώνης των αστεροειδών, λέγεται  Δήμητρα,  ανακηρύχθηκε πλανήτης νάνος το 2006 και περιέχει περίπου το 1/3 της συνολικής μάζας της ζώνης.

Αρκετά ρομποτικά διαστημόπλοια ή διαστημομηχανές, έχουν περιπλανηθεί σε αυτήν την περιοχή του διαστήματος όπως το «Πρωτοπόρος 10» ή Πάϊονηρ 10, καθώς και το Dawn της NASA, το Rosetta της ESA και πολλά άλλα.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά

Η μέση διάμετρος του αστεροειδούς,  «Σουλέικα»,  εκτιμάται σε 53,3 χιλιόμετρα. O φασματικός τύπος είναι S (λιθώδης), ενώ το άλβεδο είναι 0,248 και  περιστρέφεται γύρω του, μία φορά κάθε 5 ώρες και 41 λεπτά, αναφέρει μεταξύ άλλων η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια».

Σουλέικα: Όχι μόνο επί της Κερκυραϊκής γης, αλλά και στο στερέωμα της (ΟΥΡΑΝΙΑΣ) Θείας Δημιουργίας.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s